Vinařství Samson Vinařství Samson Vinařství Samson
navigace
  • ESHOP
    • Přihlášení
    • Zapomenuté heslo
    • OBCHODNÍ PODMÍNKY
    • Zásady ochrany osobních údajů
  • VINAŘSTVÍ
    • Aktuality
    • Napsali o nás
    • Filantropie
    • Folklór
    • Fotogalerie
  • NAŠE VÍNA
    • Kamenná vína
    • Kde nás najdete
  • SLUŽBY
    • Piknikový batoh
    • Vína s jedinečnou etiketou
    • Řízená degustace
    • Posezení u vína
    • Vinařská turistika
    • Zážitková turistika
    • Ubytování
  • KONTAKT
  • 0 Kč

Řízená degustace

Osvědčení SZPI

Jaroslav a Pavel Samsonovi úspěšně složili senzorické zkoušky pro hodnocení vín podle platných směrnic Státní zemědělské potravinařské inspekce (SZPI) a stali se držiteli průkazu degustátora. Naše znalosti a dovednosti obhajujeme u odborné komise 1 x za dva roky

Řízená degustace

Poznej práci sklepmistra – řízená degustace ve sklepě.
Po dohodě, řízené degustace v jiných prostorách dle přání klienta.

Jak správně degustovat víno

Degustace 1
Degustace 2
Degustace 3
Degustace 4
Degustace 5
Degustace 6

1

Vzhled – seznámení s vínem
Zrakem posuzujeme čistotu, barvu a viskozitu vína. Víno by mělo být čiré, bez jakýchkoliv matných či zakalujících tónů. Barva vína vypovídá o jeho stáří, původu, odrůdě, způsobu zpracování a také o vyzrálosti hroznů. Sklenici držte za stopku nebo za patu, jedině tak objektivně posoudíte kvalitu daného vína.

2

Vůně – práce se sklenicí.
Předtím než si k vínu přivoníte, je potřeba sklenicí zakroužit. Tímto elegantním pohybem zajistíte provzdušnění vína, zvýšení koncentrace aromatických látek ve sklenici a také zjistíte na vnitřní straně sklenice viskozitu vína. Viskozita závisí zejména na obsahu extraktu vína, alkoholu a zbytkového cukru.

3

Vůně – přičichnutí.
Čich je možná nejdůležitějším smyslem při hodnocení vína. Při posuzování vůně je potřeba vsunout nos hluboko do sklenice. Jedním
silnějším nadechnutím zachyťte maximum aromatických látek a snažte se je identifikovat. Nejdůležitější je první dojem po nadechnutí, kdy máte čichové buňky nejcitlivější. Při častém přivonění dochází k snížení citlivosti vašich čichových receptorů. Každé víno má své typické aromatické látky, které jsou dány odrůdou, fermentací a zráním vína v sudu a lahvi.

4

Chuť – ochutnání.
Do úst si vezměte asi tolik vína, kolik by se vešlo na polévkovou lžíci a posuzujte jej dle několika hledisek. V chuti hodnotíme intenzitu
chuťového vjemu – bezprostředně poté, co se víno dostane do úst, čistotu chuti – přítomnost či nepřítomnost rušivých tónů, kvalitu chuti – obsah a harmonii příjemných a typických chutí vína a také dochuť – délku trvání chuťového vjemu po polknutí nebo vyplivnutí.

5

Chuť – technika.
Víno v ústech hezky poválejte po celém jazyku tak, aby se dostalo na všechny chuťové pohárky, tedy čtyři základní chuťové směry: sladkou, slanou, kyselou a hořkou. Poté si můžete přisrknout trochu vzduchu, tím se uvolní další aromatické látky, které jsou vnímány i v nose. Doba, po kterou byste měli mít víno v ústech, je cca 10 sekund.

6

Chuť – závěr.
Po posouzení všech chuťových vjemů máte dvě možnosti co udělat s vínem v ústech. První možnost hojně využívána degustátory je, že ho
vyplivnete do nádoby pro tento účel stvořené, z důvodů koncentrace a profesionálního přístupu. Druhá možnost je polknut a vychutnávat si požitek z výborného vína až do konce. Po vyplivnutí či polknutí vína sledujeme dochuť a perzistenci. Chuťové pohárky můžete neutralizovat pramenitou vodou nebo bílým pečivem.

Doporučená teplota vína

Bílá vína: 15 °C
Červená vína: 20 °C
Růžová vína a klarety: 10 °C
Teplota vína je velmi důležitá a významně ovlivňuje jeho celkovou chuť a dojem. Dobře vychlazený nápoj a víno především nás má osvěžovat a podtrhovat jeho vlastnosti při konzumaci.

Hledat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
product

Kategorie

  • Dárkové poukazy
  • Dárkové kazety
  • Bílá vína
  • Červená vína
  • Růžová vína
  • Další produkty révy vinné

Víno z České republiky

Plněno v: Jaroslav Samson, Velké Němčice, Česká republika
Objem: 0,75 litru
Alergen – Všechna vína obsahují oxid siřičitý
Kamenná vína vyráběná v zavíněném sudu s vinným kamenem a následně zrající v láhvi

Vinařství u Samsonů

Vinařství U Samsonů
Boženy Němcové 282
691 63, Velké Němčice
(+420) 777 673 601
(+420) 608 641 881
j.samson@vinarstviusamsonu.cz
p.samson@vinarstviusamsonu.cz
www.vinarstviusamsonu.cz
více kontaktů ...
Kraj kvetoucí révy

  • v Frankovka rosé – 2019, MZV, polosuché 200 Kč 165 Kč bez DPH
  • Růželévín 60 Kč 52 Kč bez DPH
Zobrazit více vín ...

QR vizitka Rodinného vinařství u Samsonů
©2025 Vinařství U Samsonů
Tvorba webu: Webstudio Nové Trendy.eu - Tvorba webových stránek, eshopů, SEO optimalizace, UX optimalizace, zpravodajský portál, marketing ...

FB

Rodinné vinařství U Samsonů

Košík

Žádné produkty v košíku.

Tyto stránky používají cookies pro zlepšení poskytování služeb a pro funkčnost eshopu. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Rozumím Zásady ochrany osobních údajů
Cookies a soukromí

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Nezbytné
Vždy povoleno

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Není nutné

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.