Vinařství Samson Vinařství Samson Vinařství Samson
navigace
  • ESHOP
    • Přihlášení
    • Zapomenuté heslo
    • OBCHODNÍ PODMÍNKY
    • Zásady ochrany osobních údajů
  • VINAŘSTVÍ
    • Aktuality
    • Napsali o nás
    • Filantropie
    • Folklór
    • Fotogalerie
  • NAŠE VÍNA
    • Kamenná vína
    • Kde nás najdete
  • SLUŽBY
    • Piknikový batoh
    • Vína s jedinečnou etiketou
    • Řízená degustace
    • Posezení u vína
    • Vinařská turistika
    • Zážitková turistika
    • Ubytování
  • KONTAKT
  • 0 Kč
vbg1

Na kamenná vína z Velkých Němčic nepospíchají, tradice se dědí stovky let

30.10. 2021, 10:57 – Velké Němčice

Kristýna Léblová, Jakub Dulínek, Novinky

 

V rodině Jaroslava Samsona z Velkých Němčic na Břeclavsku se vinařský um dědí už po generace a jeho počátky jsou dohledatelné až do 17. století. Dodnes přitom zůstává jeho vinařství, které se specializuje na takzvaná kamenná vína, věrné původním postupům výroby, a to beze spěchu a s minimem chemie.

 

„Technologií se řadíme mezi tradicionalisty, čímž jsme ve vinařském světě dnes anomálií. Vyrábět vína tradičně, oxidativně a v zavíněných sudech s vinným kamenem je velmi časově náročné,“ popsal Novinkám Samson.

Právě vinný kámen, kterému se pro svou podobu přezdívá také vinný diamant, mnozí považují za estetickou vadu. Jedná se především o sedimenty vzniklé reakcí kyseliny vinné s draslíkem dovezené z vinice v hroznech, ze kterých usazením na vnitřní straně sudu vznikne minerál – vinný kámen.

I když jej mnozí považují za infekční prostředí, podle Samsona při dlouhodobé špičkové údržbě takto zavíněného sudu dokáže vinný kámen zlepšit vlastnosti zrajícího vína a jeho přítomnost například v láhvi je spíše známkou jeho výroby.

„Předkové vždycky říkali: ‚Jaro, pamatuj si. Dobře zavíněný sud dělá dobrý víno‘. Mysleli tím sud s vinným kamenem,“ vysvětlil vinař. Navíc se přebytečného kalu lze snadno zbavit dekantací, neboli postupným odléváním vína. První fáze je šetrné odlévání vína do dekantační karafy proti plamenu svíce, kdy oddělíme čisté víno od sedimentu (kdo nemá karafu, stačí větší džbán). Druhá fáze je uvedení vína do kondice. Provádí se intenzivním mícháním vína po vitřním obvodu karafy abychom do něj dostali dostatek kyslíku, který nám uvolnění aroma a chuť. Délku této oprace určuje především odrůda, stáří vína a naše představa o konečném aroma a chuti produktu.

 

  • /
Update Required To play the media you will need to either update your browser to a recent version or update your Flash plugin.

Staletími prověřená tradice

Kořeny vinařské tradice v rodině Jaroslava Samsona se datují nejméně do roku 1616, kdy v dochovaných matričních záznamech nalezl u svého prapředka povolání vinař. Velkému rozvoji vinařství se pak přičinil jeho pradědeček v druhé polovině 19. století. Od té doby se toho zde na postupech výroby vína moc nezměnilo.

„Děláme víno tak, jak nás to naučili,“ shrnul jednoduše Samson. Dobré víno vzniká už ve vinici. Proto zde kontrole zrajících hroznů věnují maximum pozornosti. Od měření cukernatosti, množství kyselin či hodnoty pH, až po hlídání fenologické a technologické zralosti hroznů (barva semen a stopky). „Když jsou všechny parametry v rovnováze, tak je čas sklizně,“ dodal vinař.

Sklizeň probíhá výhradně ručně a tradičně z rána za nižších teplot. Vyšší teplota hroznů by totiž mohla během lisování bobulí negativně ovlivnit chuť vína. Ještě před lisem ale hrozny míří do speciálního stroje, jde o takzvaný mlýnko-odstopkovač, který je zbaví stopek a jemně pomačká.

„Bobule má za úkol pouze prasknout, abychom při lisování mohli přistupovat k této surovině šetrně a aby mohla být vinná šťáva vylisovaná v požadované kvalitě a množství,“ vysvětlil Samson.

Takto vzniklou směs – rmut, následně podle odrůd a sklizňových teplot lisuje po 12 až 24 hodinách. Proces alkoholového kvašení zajišťují vlastní kvasinky, které se dovezou v hroznech z vinice, a ze kterých se vyrobí tzv. „kvasná matka“. Tím je zaručeno nejvyšší terroir neboli místo původu hroznů (výslovnost [teroá], je takový souhrnný vliv zejména přírodních podmínek konkrétního místa na zde pěstované rostliny, že vzniká jedinečný a nezaměnitelný zemědělský produkt) . Pomocí „kvasné matky“ mošt kvasí a po té se školí v sudu. Pak je připravené na lahvování. Červená vína kvasí na rmutu. Pak se mladé víno lisuje a před lahvováním školí v sudu.

S důrazem na tradici v jeho Rodinném vinařství U Samsonů také pěstují odrůdy typické pro Velkopavlovickou vinařskou podoblast, které jsou Velké Němčice součástí. Například Veltlínské zelené, Ryzlink vlašský, Müller-Thurgau, Rulandské bílé, Ryzlink rýnský, Tramín, Frankovku, André, Zweigeltrebe, Rulandské modré a další.

„My na naše víno nespěcháme. Nepoužíváme selektovanou nakupovanou kvasinku, ale máme vlastní. Moderní vinař dnes používá plno věcí a postupů, které my nepotřebujeme a ani nechceme. Příroda nám sama řekne, co potřebujeme pro výrobu a jak to máme udělat. Moji předkové mi vždycky říkali: ‚Jaro, pamatuj si, víno se dělá samo a ty ho jen tak trošičku musíš dirigovat‘,“ svěřil se na závěr Samson.

Napsali o nás / Štítky: degustace, Jaroslav Samson, Rozhovor, Víno

Související

Dozvedět se více ...
PF 2012
Dozvedět se více ...
Jaroslav Samson v časopise Vinař a víno 2015
Dozvedět se více ...
Pozor, soutěž!!!
Dozvedět se více ...
Posvícenské hody III. ročník
Dozvedět se více ...
Vánoční nabídka
Dozvedět se více ...
Jaroslav Samson v TV REGION

Hledat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
product

Kategorie

  • Dárkové poukazy
  • Dárkové kazety
  • Bílá vína
  • Červená vína
  • Růžová vína
  • Další produkty révy vinné

Víno z České republiky

Plněno v: Jaroslav Samson, Velké Němčice, Česká republika
Objem: 0,75 litru
Alergen – Všechna vína obsahují oxid siřičitý
Kamenná vína vyráběná v zavíněném sudu s vinným kamenem a následně zrající v láhvi

Vinařství u Samsonů

Vinařství U Samsonů
Boženy Němcové 282
691 63, Velké Němčice
(+420) 777 673 601
(+420) 608 641 881
j.samson@vinarstviusamsonu.cz
p.samson@vinarstviusamsonu.cz
www.vinarstviusamsonu.cz
více kontaktů ...
Kraj kvetoucí révy

  • Dárková kazeta vinné želé 200 Kč 165 Kč bez DPH
  • Dárková kazeta na 3 vína 38 Kč 31 Kč bez DPH
Zobrazit více vín ...

QR vizitka Rodinného vinařství u Samsonů
©2025 Vinařství U Samsonů
Tvorba webu: Webstudio Nové Trendy.eu - Tvorba webových stránek, eshopů, SEO optimalizace, UX optimalizace, zpravodajský portál, marketing ...

FB

Rodinné vinařství U Samsonů

Košík

Žádné produkty v košíku.

Tyto stránky používají cookies pro zlepšení poskytování služeb a pro funkčnost eshopu. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Rozumím Zásady ochrany osobních údajů
Cookies a soukromí

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Nezbytné
Vždy povoleno

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Není nutné

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.